‘Je moet de sfeer erin houden’

Op 26 juni 2023 is Wils Groot 45 jaar in dienst. Wils – afkomstig van een andere Grootjes-tak – is van plan nog een tijdje te blijven.

Hoe kwam je in 1978 bij GP Groot?
“Ik was zestien en nét aangenomen bij aluminiumbedrijf Driesen, toen een leraar zei: ‘Je kan beter naar GP Groot gaan, daar zoeken ze iemand voor in de garage.’ Ik was helemaal geen monteur, maar hij dacht dat ik het wel kon. Ik had op donderdag een sollicitatiegesprek en ben maandags begonnen. Personeelsnummer 37. Ik moest m’n eigen overall en schoenen meenemen en mocht aan van alles sleutelen.”

Hoe verliep jouw loopbaan?
“Ik haalde al snel mijn rijbewijs en mocht toen met een servicebus de hort op om collega’s langs de weg te helpen. Na vijf jaar werd ik invalchauffeur voor de containerwagens tot ik een vaste vuilniswagen kreeg. Dat deed ik een jaar of drie, vier, toen kreeg ik een kleine containerwagen met aanhangwagen. Daarna werd ik twee, drie jaar weegbrugoperator op de vuilstort. Ik deed half planning en half weegbrug, maar zat binnen een paar maanden volledig op de planning van kleine containerwagens en later ook de grote containerwagens. Door omstandigheden heb ik toen een nieuwe functie gekregen: inkoper en huismeester op de Boekelerdijk. Dat heb ik heel wat jaar gedaan. Toen ik weer toe was aan iets anders, kwam ik bij de brandstoffen, als planner voor de tankwagens. Vond ik helemaal geweldig. Momenteel zit ik in de buitendienst op de servicewagen en onderhoud ik onbemande tankstations. Ik heb in al die jaren veel gehoord en gezien, dus veel collega’s bellen me nog altijd met vragen. Ik weet op veel vlakken van de hoed en de rand.”

Heb je bijzondere herinneringen aan de afgelopen 45 jaar?
“Ik heb ooit de gevel eruit gereden op de Hogeweg. Ik reed de garage uit, maar had de haakarm te hoog staan. Het is al jaren terug, maar ik krijg het nog vaak te horen. En verder haalden we altijd geintjes uit. In de werkplaats en op de Boekelerdijk moest je op je hoede zijn. Toen de computers kwamen, plakte ik bijvoorbeeld stickers over het oog van de muizen, zodat ze het niet meer deden. Zulke geintjes. Dat doen we nog. Je moet de sfeer erin houden.”

Je zat ook in de OR?
“Klopt, zes jaar. Ik wilde mijn steentje bijdragen en meer betrokken zijn. Dat was in de tijd dat recycling met HVC samenging in Sortiva. Ik ben sowieso altijd een manusje van alles geweest, ik pak alles op. Wat ze vragen, probeer ik voor elkaar te krijgen. Ik probeer iedereen te helpen.”

Blijf je nog een tijdje?
“Ik heb het nog steeds naar mijn zin en ga nog vijf jaar door. Ik wil de vijftig jaar volmaken, als mijn gezondheid het toelaat. 26 juni 2028 nok ik ermee.”